K zajištění relevantního obsahu reklamních polí a analýzy návštěvnosti používáme soubory cookies. Další informace
JOOLA

Češi vstoupili na univerziádě do kvalifikace dvouhry


Halu taipeiského gymnázia zaplnily v pátek bitvy v kvalifikačních skupinách

Na univerziádě v Taipei soutěží ve stolním tenise celkem 314 hráčů a hráček, na světovém žebříčku jich ale figuruje sotva třetina. Při losování dvouher tedy pořadatelé nasadili 16 nejlepších rovnou do hlavní soutěže a všichni ostatní musejí projít skupinovou kvalifikací. Ta je ovšem velmi nevyzpytatelná, neboť jako papírově nejslabší hráči můžou být do skupiny nalosováni jak tři Korejci, tak kvarteto Filipínců nebo hráči ze Srí Lanky. Navíc pouze vítěz každé skupiny si zajistí postup. A to je také hlavní cíl českých reprezentantů, kteří sehráli v pátek celkem sedm zápasů, z toho čtyřikrát zvítězili.

Nejnáročnější program měl Michal Beneš, který svedl dvě pětisetové bitvy. Přitom úvodní zápas se Švédem Percanem mohl skončit už po čtyřech setech. Český reprezentant však promarnil vedení 2:1 a 9:5 a také úvodní míček páté sady putoval na konto Švéda. Jenže pak přišla perfektní série v podání Beneše, který jedenácti body v řadě získal rozhodující dějství jasně ve svůj prospěch.

Bohužel druhý pětisetový duel levorukému hráči SKST Baník Havířov nevyšel. V zápase s Belgičanem Darcisem sice pokaždé dokázal stáhnout soupeřův náskok, rychlý protivník však s notnou dávkou štěstí urval výhru pro sebe. Beneš tedy musí doufat, že vzájemný duel obou jeho soupeřů skončí výhrou 3:2 pro Švéda. Za této situace by postupoval hráč s nejlepším poměrem míčků.

Nečekaně hodně práce měl s Řekem Papadakisem David Reitšpies. Žebříčkově nejvýše postavený český reprezentant na univerziádě dokonce prohrával 1:2 a zdálo se, že jistý soupeř může pomýšlet na výhru. Reitšpies však ukázal svoje kvality a ve zbývajících dvou setech povolil Řekovi uhrát pouhé tři míčky.

Ondřej Bajger si na úvod své kvalifikační skupiny hladce poradil s Estoncem Vestlim.

Úvodní zápas naopak nevyšel Stanislavu Kučerovi, který nestačil na Slováka Mega. Po vyhrané koncovce první sady se Mego rozehrál k bezchybnému výkonu a potvrdil, že s obranáři si umí snadno poradit. Jelikož slovenský reprezentant zvítězil i v dopoledním zápase s Rumunem Munteanuem, zajistil si už po pátku postup do hlavní soutěže.

Obě ženy zvládly vstup do kvalifikace vítězně

Málo vídaným skóre skončil zápas Tamary Tomanové a Memory Chikusiové ze Zambie. Česká reprezentantka vyhrála všechny tři sety poměrem 11:1 a za stolem se dlouho nezdržela. Kristýna Mikulcová sice ztratila jednu sadu, svou soupeřku Oliveriovou z Filipín ale s přehledem porazila.

Zbylé dvě hráčky Karin Adámková a Aneta Kučerová měly díky dobrému nasazení v pátek volno, v sobotu na ně ovšem čekají obě dvouhry ve skupině. Poslední kvalifikační zápasy sehraje také trio mužů, šanci na postup mají Reitšpies, Bajger a teoreticky také Beneš.

 

Letní světová univerziáda 2017, Taipei

Výsledky českých reprezentantů

Dvouhra muži, skupina 18: Michal BENEŠ-Willhelm Percan (Švédsko) 3:2 (6,-6,8,-9,1), Michal BENEŠ-Thibaut Darcis (Belgie) 2:3 (-7,9,-9,6,-8).

Skupina 5: David REITŠPIES-Ioannis Papadakis (Řecko) 3:2 (5,-9,-5,1,2).

Skupina 9: Ondřej BAJGER-Tomaas Vestli (Estonsko) 3:0 (4,5,7).

Skupina 14: Stanislav KUČERA-Pavol Mego (Slovensko) 0:3 (-9,-5,-3).

Dvouhra ženy, skupina 7: Tamara TOMANOVÁ-Memory Chikusiová (Zambie) 3:0 (1,1,1).

Skupina 13: Kristýna MIKULCOVÁ-Diana Oliveriová (Filipíny) 3:1 (5,-9,6,8).

Kompletní výsledky naleznete zde